15-годишно момиче е прието в тежко състояние във Второ педиатрично отделение, след като пушило вейп. „Момичето беше направило гърч, след което беше сомнолентна, но след 12 часа от започване на лечението състоянието й се подобри,“ обясни началникът на Второ педиатрично отделение д-р Златомира Манолова. Тийнейджърката вече е излекувана и е изписана преди няколко дни в добро здравословно състояние, но лекарите предупреждават родителите да наблюдават децата си и да говорят с тях, за да не употребяват такива модерни електронни цигари, които съдържат тетрахидроканабинол и може да са опасни за тяхното здраве.


Електронните цигари или наргилета са с високи дози никотин и са доста пристрастяващи за децата, но те могат да са причина за развитие на белодробно заболяване, сърдечни проблеми, а в тежки случаи и дихателна недостатъчност.
18 интоксикации от началото на годината до края на месец юни отчитат от Второ педиатрично отделение. Две деца на възраст между 1 и 6 г. са се нуждаели от болнично лечение, след като пили перилен препарат или лекарства. Други две деца на възраст между 6 и 12 г. отново след като погълнали хапчета, са лекувани в отделението. А още две в тази възрастова група са се почувствали зле след консумация на енергийни напитки. 12 са интоксикираните деца на възраст между 13 и 16 години. Шест от отравянията са с различни лекарства - парацетамол, валериана, психотропни медикаменти и деган, 4 след употреба на наркотични вещества или амфетамини, и 2 след консумация на алкохол.

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

Дарение