На 6 ноември, първа да дари кръв в Отделението по транфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик дойде Венера Несторова.
„За първи път дарявам кръв, досега изпитвах страх, но разбрах, че той е нищожен, съотносим към страха и загубата на дете и близък човек. Кръстница съм на Ангел и видях отблизо огромната болка и трагедия на близките му. Имам син на неговата възраст, оттогава непрекъснато му повтарям да се пази. Познавам и майка, чийто син почина от същата диагноза като на Георги. Включих се, за да дам кураж и да вдъхна вяра на близките на момчетата, че тяхната кауза е важна за нас и ще ги подкрепяме“, заяви след кръводаряването Венера.След нея, за първи път дари и Петя Проданова. Димитър Панчев от Панагюрище също подкрепи акцията. Той кръводари за трети път, а за осми Васка Божкова, която винаги е дарявала като доброволец.


Мария и Полина Илкови дойдоха от Велинград, за да участват в кампанията.
„Интересувам се от такива кампании. Първото ми кръводаряване беше през лятото. Тогава дарих кръв за много близък човек и имахме спешна нужда от намирането на няколко кръводарители и се оказа доста трудно. След това разбрах , че кръводаряването е страшно важно, и вече възнамерявам всяка година да дарявам кръв. Доколкото съм запозната кръвта от един кръводарител помага за няколко човешки живота.“, обясни Мария Илкова. Страхът от игли и кръв я спира доста време, за да стане дарител. Без страхове кръв дари и нейната сестра Полина. Тя кръводари за пети път.
„ Смятам, че е абсурдно, когато твой близък е в болница да се изискват бележки и спешно да се търсят кръводарители за него. Това се случва заради недостиг на кръв. Ако даряваха повече хора доброволно нямаше да е така. Всеки, който е здрав трябва да намери 30 минути, за да дари. И това трябва да се прави по-често, а не дори един път в годината. Бих се радвала, ако и по малките градове се правят кампании, защото ние в момента имаме възможност да дойдем от друг град, но има и хора, които искат да дарят, но не могат да дойдат до тук“, смята Полина. За нея кръводаряването трябва да бъде национална кауза под мотото „Дари кръв-спаси живот“.
Татяна Дубелова кръводари за първи път, но оттук нататък иска да продължи да е дарител.
„ В момента, в който разбрах за кампанията „Усмихни сърце“, взех решението да се включа. Така искам да изразя своята подкрепа към семействата на Георги Арнаудов и Ангел Здравков. Имам двама тийнейджъри почти на тяхната възраст, на които искам да дам пример. Няма нищо страшно да дарим кръв, стига здравословното ни състояние да го позволява. Вълнуващо е, чувствам се удовлетворена“, каза Татяна Дубелова, след като успешно кръводари.
Въпреки огромното си желание да се включи в акцията, 19-годишният Стоян Тонков не успя да кръводари. Процедурата по вземане на кръв при него беше преустановена по здравословни причини.
„Исках много да се включа в кампанията, защото тя е посветена на Ангел, който е брат на моята приятелка Дени. За съжаление не успях и това показа, че понякога само желанието не е достатъчно, но семейството има пълната ми подкрепа“, заяви Стоян. Такава изразиха 18-годишните близнаци Изабел и Николай Маратилови, които дариха кръв за първи път. Те са ученици от 12 „г“ клас на Езикова гимназия „Бертолт Брехт“.
„Познавах Анчо и ще го запомня като много усмихнат , лъчезарен и добър човек, който винаги би ти помогнал с нещо. И сега аз искам да направя нещо добро, защото на него му се случи най-лошото и неговия живот не можа да бъде спасен. Аз искам да спася човешки живот. Винаги е добре да помогнеш на някой в нужда. Много е важно да има доброволни кръводарители, защото проблемът с недостига на кръв в България е много сериозен“, обясни Изабел. Тя разказа, че заедно с брат й Николай без колебание взимат решение да опитат да се включат в кампанията. Вече не се страхува и отново би дарила кръв.
Николай също дарява заради случилото се с Ангел, но и за да помогне на човек, който има нужда от кръвопреливане.
„Ще запомня Ангел като супер добро момче, мило, приятно и отзивчиво. Готов винаги да помогне. Затова нека и ние да бъдем такива и да помагаме. Всеки , който има възможност, нека да дари кръв , защото това няма да ви навреди, но ще е от голяма полза за друг човек“, убеден е Николай, който също възнамерява да продължи да кръводарява.
Страховете си от даването на кръв преодоля и друг 18-годишен ученик от Езиковата гимназия. Георги Иванов също кръводари за първи път.
„Колкото повече хора правят добро, толкова по-добър ще бъде светът. Аз вярвам, че не само злото е заразно, но и доброто може да е заразно. Трябва да живеем в доброта. Всеки човешки живот е ценен и всеки трябва да има тази привилегия да живее. Дарявам заради Ангел. Ще го помня като човек с твърде голяма душа, твърде голямо сърце и тази негова доброта беше толкова заразна, че неговата усмивка заразяваше и правеше хората около себе си по-добри. Искам да съхраним от него това, че човек трябва да е щедър, добър и мил. Това всичко като се комбинира се случват добри неща. За жалост познавам и убиеца Никола Райчев. Дори съм си говорил с него и бях в шок от това, което направи. Светът е твърде пренаситен със зло, но не бива да сме зли, а да помагаме, колкото се може повече. Мисля, че днес успях да преодолея фобията си от игли, а душата ми е доволна и пълна с доброта“, призна Георги.
17-годишната Денислава Здравкова все още не може да кръводарява, защото не е пълнолетна, но придружи своите приятели и им благодари от името на цялото семейство за подкрепата и затова, че се включват в кампанията, посветена на брат й Ангел.
„Утре се навършват 40 дни от загубата на нашето ангелче. Много ни е трудно в този момент, но сме благодарни за това, че толкова много хора, са съпричастни с нашата болка. Благодарим на всички дарители, които дариха част от своята кръв за тази благородна кампания. Вярваме, че някъде там горе и Ангел ще бъде благодарен, че усмихваме други сърца.“

 

DSC 0900
110 са вече доброволните кръводарители , които дариха кръв за благотворителната кампания“Усмихни сърце“, след като 10  доброволци дариха на 6 ноември. Акцията продължава още два дни.

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

Дарение