Световният ден за борба с бъбречните заболявания е световна здравна инициатива, която е посветена на профилактиката и лечението на бъбречните заболявания. Тази година се отбелязва на 9 март и е под надслов "Бъбречно здраве за всички".
Приблизително всеки десети жител на планетата има хронично бъбречно заболяване. Очаква се в световен мащаб това да стане петата по честота причина, която води до по-ниска продължителност на живота.
В България хората с различна степен на бъбречно увреждане надвишават 700 хил., което е около 10-12 % от населението на страната.

60 са бъбречно болните пациенти, които три пъти седмично са на хемодиализа в диализния център на Нефрологично отделение на МБАЛ-Пазарджик.

От тях 32 са жените, а 28 са мъже. Най-дългогодишният пациент е 47-годишна жена, която се лекува над 20 години. Най-възрастният пациент е 87г. мъж, а най-младата пациентка е 40-годишна жена.
10 са болните с хронична бъбречна недостатъчност, които чакат за трансплантация на бъбрек  и са включени в листата на Евротрансплант. От тях четирима са мъже, а 6 са жените. В листата са и две жени и 1 мъж, които не са на хемодиализа.

В края на миналата година в Турция успешно е трансплантиран 21-годишен младеж от Велинград, който е бил на диализно лечение в отделението в продължение на 1 година.
 
Началникът на Нефрологично отделението д-р Росица Робова се надява и през тази година да има техни пациенти, които да имат възможност да бъдат трансплантирани.


Д-р Робова отново апелира за профилактика на бъбречните заболявания. Тя съветва поне веднъж годишно да се правят профилактични прегледи при нефролог и допълва, че болните с хроничен обострен пиелонефрит не трябва да пропускат дори два пъти годишно консултация със специалист, а пациентите с бъбречна недостатъчност трябва да следят състоянието си още по-често и да посещават лекар поне 4 пъти в годината.
Тя съветва болните със захарен диабет и високо кръвно налягане да контролират стойностите на кръвната захар и кръвното налягане до 120/80. Пациентите с бъбречни заболявания се увеличават и на първо място сред тях са диабетиците, хипертониците също са по-застрашени от увреждане на бъбреците, както и пациентите с бъбречно-каменна болест.

„Бъбреците са жизненоважни органи за всеки човек, които засягат цялостната функция и здраве на тялото, включително сърцето и кръвното налягане и трябва много внимателно да се грижим за тяхното здраве. Ако се хванат навреме много бъбречни заболявания са лечими“, категорична е д-р Росица Робова.

 

DSC 0847

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

Дарение