64-годишният учител Петьо Дачев от Пазарджик с тежък исхемичен мозъчен инсулт бе спасен в Неврологично отделение на МБАЛ-Пазарджик чрез тромболиза. Той беше изписан в добро общо състояние и без увреждания.

„Стана ми лошо, докато на 22 февруари се връщах от работа от училището в село Карабунар. Усетих , че не мога да си вдигна левия крак, за да натисна съединителя на колата, но все пак успях със сетни сили да се прибера в Пазарджик и да не направя катастрофа. Обадих се на съпругата ми, а тя на тел.112. Екипът на ЦСМП-Пазарджик дойде много бързо. В Спешно отделение на МБАЛ-Пазарджик също реагираха бързо и извикаха за консултация от Неврологично отделение д-р Марио Миков Той се зае веднага с мен и от него чух думата „тромболиза“. Обясни, че ще използва този метод за моето лечение. Бях веднага транспортиран до Неврология и в рамките на не повече от 2 часа и половина беше извършена тази процедура и мисля, че е успешна“, разказа Петьо Дачев. Той призна, че изобщо не е знаел какво представлява тромболизата, но се е доверил изцяло на лекарите от отделението.
„Повярвах на лекарите и им благодаря за това, че ме спасиха и ми помогнаха, за да мога отново да ходя и да съм на крака без да имам никакви увреждания“, сподели 64-годишният учител. Той посъветва хората да реагират бързо, ако им се случи нещо подобно като на него , за да имат шанс, защото всяко забавяне води до усложняване и понякога до летален изход.

„Това е първи случай на приложена тромболиза, след като Отделението по нервни болести се включи в обучение чрез симулация, което се реализира в рамките на международната Инициатива Angels. Имахме и още един случай на жена, която взимаше лекарства, при които не може да се проведе това лечение“, обясни началникът на Неврологично отделение д-р Николай Сотиров. „След обучението, което проведохме и изнесената информация забелязваме, че има пациенти, които идват по- навреме при такова заболяване, допълни той. Петьо Дачев дойде в рамките на два часа след получения инсулт и се съгласи да приложим това лечение и нямаше противопоказания и го проведохме по всички правила. Ефектът е видим и слабостта, с която дойде в левия крак и лявата ръка, се минимизираха, намаляха доста. Има само лека слабост, което позволява да бъде изписан и вкъщи да си продължи сам раздвижването. В рамките на 15-20 дни той ще може да бъде пълноценен, а не както се случва, ако не е проведена тромболиза. Тогава щеше да е с по-тежка пареза и да остане инвалид. При тромболизата се влива венозно медикамент до 4-тия час от започване на оплакванията на пациента. Целта на това лекарство е да стопи и разгради тромба, който е запушил съда в мозъка, поясни д-р Сотиров. Дойдат ли навреме пациентите имат по-голям шанс за успешно лечение, категоричен е специалистът.

 

DSC 0652

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

Дарение