През изминалата седмица в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик е постъпил пациент с инфилтративна пневмония. При направените изследвания се установява, че се касае за Легионерска болест. Диагнозата е потвърдена в Националния център по заразни и паразитни болести. 69-годишният мъж е от Пазарджик и не е пътувал в чужбина. Това е първият потвърден случай за 2022г., съобщи началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева, но припомни, че не за първи път в отделението се лекуват пациенти с това заболяване. През 2021г. е регистриран един случай на Легионерска болест.
От началото на 2022г. в страната са регистрирани 4 случая на Легионерска болест. За същия период през изминалата година случаите са 2.


Д-р Пишмишева напомни, че Легионелозата е бактериално заболяване, което протича с развитие на остра респираторна инфекция и / или пневмония. Пневмонията може да бъде тежка, животозастрашаваща и да доведе до фатален край при част от болните /5-10%/. Най-застрашени са лица в крайните възрасти и такива с придружаващи заболявания или имуносупресия, включително медикаментозна.
Заболяването се причинява от бактерии от род Легионела, които са широко разпространени в природата водни сапрофити. Те се размножават в някои протозои – амеби и в тях са защитени от действието на дезинфектанти.
Човек се заразява като вдишва легионели посредством воден аерозол и при директно инхалиране на вода при респираторни манипулации. С критична роля са изкуствените водни съоръжения, генериращи аерозоли в обществени сгради, климатични инсталации, басейни, тангентори, вани, фонтани.
Най-често заболяването започва с повишена температура, главоболие, болки по мускули и стави и отпадналост. Респираторните прояви като кашлица и отделяне на храчки не са задължителни, но въпреки липсата на такива оплаквания при преглед се установяват данни за тежка пневмония. Нерядко се засягат други органи и системи.

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

Дарение