От 1 до 7 август много страни по света ще отбележат за 30-ти пореден път Световната седмица на кърменето. Глобалната инициатива има за цел да се насърчава и подкрепя кърменето. Световната седмица на кърменето тази година ще премине под мотото „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“.
МБАЛ-Пазарджик, съвместно с РЗИ-Пазарджик и Алианс на българските акушерки ще отбележат Световната седмица на кърменето със съвместна инициатива.


Мероприятието ще се проведе на 5 август(петък), от 9,30 часа, в Заседателната зала на МБАЛ-Пазарджик на ул.“Болнична“ 15. В събитието ще участват старшата акушерка на АГО Стефка Танева, старшата акушерка на Неонатологично отделение Мая Палашева и акушерката Благовеста Костова от Алианса на Българските акушерки. Тя ще изнесе лекция на тема:„Кърменето - стъпка по стъпка “
На срещата са поканени бременни жени, родилки и млади майки. Всички участници в мероприятието ще получат специални подаръци.

Кърменето има предимства и за бебето и за майката. Майчината кърма има над 20 различни механизма на действие и стотици антивирусни и биоактивни съставки, включително наличие на антитела срещу коронавируса в над 80% от пробите на изследвана кърма при жени, преболедували COVID-19, сочи медицинско проучване от 2021 г.
Проучванията в цял свят показват, че майчиното мляко е най-подходящата, най-пълноценната и най-лесно усвоимата храна за кърмачето.
Кърменето дава най-добрият старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти, както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка.

 

karmene

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

Дарение