Благодарна пациентка възхитена от работата и отношението на д-р Минко Базитов го изненада с благодарност, отправена пред телевизионна камера, за да може повече хора да разберат, че има млади лекари като него, които са отдадени на професията.
Д-р Минко Базитов е сред специалистите- гастроентеролози от гастроентерологичния екип на Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Завършил е медицина в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора. Специалност по Гастроентерология придобива в Медицинския университет в София. Колегите му го описват като знаещ, можещ и мислещ лекар.


-Какво Ви мотивира да станете лекар ?


Д-р М.Базитов: Винаги съм искал да помагам на хората в трудни моменти. Още като малък исках да стана лекар и нямах друга детска мечта. Завърших медицина в Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Специализирах Гастроентерология в Медицинския университет в София.


-Защо специализирахте Гастроентерология?


Д-р М.Базитов: Насочих се към специализация по Гастроентерология, когато бях студент в пети курс. Това се случи по време на обучението по „Вътрешни болести“. Разделът Гастроентерология ме привлече и впечатли и реших, че след като завърша медицина искам да специализирам именно това.


-Спомняте ли си първия пациент и имахте ли притеснения?


Д-р М.Базитов: Първият пациент, който прегледах беше в Спешно отделение на УМБАЛ-Пловдив. Постъпи в отделението с хипертонична криза, която овладях. Разбира се, че имаше малка доза притеснение, което е нормално. Към всеки пациент се изисква индивидуален подход.


- Кои са вашите първи учители в професията?


Д-р М.Базитов: Докато работих в Спешно отделение на Окръжна болница-Пловдив се запознах с един много добър гастроентеролог, Д-р Елена Кузманова и до днес за мен е пример за колегиалност и добро отношение към пациентите.


- Как дойдохте да работите в МБАЛ-Пазарджик?


Д-р М.Базитов: След като придобих специалност по Гастроентерология , бях поканен да работя в Първо вътрешно отделение на МБАЛ - Пазарджик и да стана част от екипа на сектора по Гастроентерология.


- Тежките моменти в работата как се преживяват от един лекар?


Д-р М.Базитов: Тежките моменти се надявам да бъдат по-малко, но в нашата работа ги има. Правилните решения и подкрепата са от ключово значение за преодоляването им.

 

-Коя е най-голямата награда за един лекар?


Д-р М.Базитов: Най-голямата награда за един лекар са благодарните пациенти, което е признание за добре свършена работа.


-Често ли се случва пациентки като Саша Филипова да Ви благодарят по подобен начин?


Д-р М.Базитов: В днешно време се случва рядко. Това е един добър пример, който ще помня винаги. Благодаря и за хубавите думи.

 

d-r Bazitov 1


-При какви симптоми пациентите трябва да търсят гастроентеролог?


Д-р М.Базитов: Най-честите симптоми , които карат пациентите да потърсят лекар- гастроентеролог са диспептични- гадене, киселини, болка в корема, нарушен дефекационен ритъм и други.


-Коя е най-честата причина за проблеми в работата на стомаха?


Д-р М.Базитов: Една от най-честите причини е възпалението на стомашната лигавица- гастрит. Той най- често се предизвиква от инфекцията с Хеликобактер пилори. Този вид бактерии, води до развитие на гастрит и впоследствие до язвена болест с всичките и усложнения, при липса на адекватно лечение. Има и други причини- например прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, антикоагуланти, антиагреганти и т.н.


-От какво значение е храната, с която се храним?


Д-р М.Базитов: Съставът на храната е от водещо значение. В последно време биохраните започват да се налагат, но те пък са с по-висока цена. Важно е хората да се хранят здравословно. Да не пропускат закуската, обяда и вечерята, да не пият кафе на гладно, да не се хранят веднъж дневно- например като се приберат от работа.


- Закуската ли е най-важна и защо според вас повечето хора я пропускат?


Д-р М.Базитов: Да, важна е. Съветвам хората да не пропускат закуската, а за пропускането й има най-различни причини. Някои спазват диети, а други нямат време, защото бързат за работа и т.н.


-Диетите какво влияние оказват на здравословното ни състояние и имате ли пациенти, които се нуждаят от лечение при вас, след като са спазвали дълго време определен вид диета?


Д-р М.Базитов: Имал съм такива пациенти. Лекувах пациентка, която беше решила да отслабне и за известен период от време беше приемала в по- големи количества сок от лимони. В резултат на това беше получила силна болка в епигастриума и вероятно имаше гастрит. Тя не пожела да си направи гастроскопия. Лимонът има киселинен състав и оттам се е раздразнила лигавицата на стомаха.


- Каква е вашата рецепта, която ще дадете за здравословно хранене, за да не стигат хората до кабинетите на лекарите след диета?


Д-р М.Базитов: Ще посъветвам хората да не си назначават сами диети, а да започват такива, след като посетят диетолог и той им я назначи. Всяко самолечение има своите последствия. Назначената диета трябва да отговоря на индивидуалните особености на всеки човек.


-Подценяват ли повечето хора гастроентерологичните проблеми?


Д-р М.Базитов: Много хора подценяват стомашния дискомфорт и гастроентерологичните проблеми, неглижират ги. Това води в някои случаи до развитие на сериозни усложнения, които биха могли да бъдат предотвратени или диагностицирани по- рано и лекувани адекватно, чрез извършване на съответните изследвания.


-Доколко е опасен гастритът?


Д-р М.Базитов: Най-често гастритът се причинява от бактерия - Хеликобактер пилори. Това заболяване не трябва да бъде подценявано, защото подценяването му води до развитие на язвена болест, която понякога се усложнява с кървене.
Гастритът се лекува с инхибитори на протонната помпа. В зависимост от това дали има наличие на Хеликобактер пилори или не, схемите на лечение са различни. Диетичният режим също играе важна роля за по- бързо отшумяване на симптомите на гастрита- болка в корема, киселини и други.


- Вярно ли е, че алкохолът е един от най-големите врагове за нашия организъм?


Д-р М.Базитов: Алкохолът оказва своето въздействие върху този, който го употребява. Индивидуални особености в ензимите, усвояващи алкохола водят до по- бързо или по бавно развитие на чернодробни заболявания. Такива са алкохолният хепатит и чернодробната цироза, която е изключително сериозно и тежко заболяване.


-Коя е най-добрата диагностика ?


Д-р М.Базитов: Има различни гастроентерологични методи за диагностика, според оплакванията на пациентите и лабораторните изследвания. Такива са ехографията на коремни органи, контрастно усилената ехография, гастроскопията, колоноскопията и други.


-Колко важна е профилактиката, за да избегнем сериозни здравословни проблеми, свързани с храносмилателната система?


Д-р М.Базитов: Профилактиката е много важна. По- добре хората да си правят профилактични прегледи, отколкото да неглижират здравословните си проблеми. Ранната диагностика и навреме потърсената лекарска помощ са ключови за избягване на сериозни здравословни проблеми.


-От 12 години работите като лекар. Продължавате ли да се учите и изненадва ли ви нещо в работата, което откривате, което не сте го срещнали в учебниците?


Д-р М.Базитов: Обучението на лекарите продължава цял живот. С годините се натрупва опит, но винаги човек се сблъсква с нови неща, които среща по време на работния процес.


-Много младите лекари напускат страната. Защо решихте да останете в България ?


Д-р М.Базитов: Винаги съм искал да работя и да се развивам в България. По- доброто заплащане и по- бързия достъп до специализация са едни от причините, които водят до напускане на страната ни от младите лекари. За съжаление е така. Всеки прави своя избор.

 

 

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

Дарение