33-годишният Васил Лукаев, който е учител в СУ“Димитър Гачев“ в Пазарджик, е първият доброволен кръводарител, който се отзова на апела за даряване на кръв в Отделението по трансфузионна хематология. Той дари безвъзмездно кръв за 15-ти път. От  Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Пазарджик призоваха всеки, който може да помогне , за да се осигурят необходимите количества кръв за болните, които се нуждаят от повече кръвопреливания. Сред тях има и такива, които нямат близки.


„Доброволно дарявам кръв два пъти в годината. Прочетох  за апела на болницата и реших да се отзова. На всеки може да се случи да има нужда от кръвопреливане, затова трябва да помагаме, когато можем. Правя го, за да спася човешки живот“, сподели Васил Лукаев.
Младият учител разказа,че за първи път е дарил кръв като студент в Националната спортна академия в София. Тогава е участвал в кампания за безвъзмездно кръводаряване.
„Видях,че няма нищо страшно и дори е полезно за човешкия организъм да даряваш кръв и оттогава не съм спирал да дарявам. Всяка година го правя през 6 месеца. Много хора, дори и мои приятели смятат, че кръводаряването е нещо страшно, и след като дариш кръв, ще ти е лошо, но при мен това го няма и не мисля, че е така“, обясни 33-годишният кръводарител. Васил Лукаев допълни, че ако няма здравословни проблеми ще продължи да дарява кръв и призова и други хора да последват неговия пример.
Всеки, който желае да стане кръводарител и да помогне на болните, може да дари доброволно в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик, което се намира на четвъртия етаж в сградата на МЦ“Вива“.
Работното време с кръводарители е от понеделник до петък от 7.30 до 13 часа.
4627 души са дарили кръв през 2021г. в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик. Те са с 300 повече от предходната 2020г. 3761 са мъжете и едва 866 са жените. 74 са доброволните кръводарители. За първите два месеца на 2022 г. кръводарителите са 747, като от тях 592-ма са мъже , а 155 са жени. Общо 31 са били доброволните кръводарители.

 

20220322 093448

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

Дарение