novina2Тя се проведе в София и бе посветена на 1-ви декември - международния ден за борба с HIV/AIDS.

На форума присъстваха представители на Министерство на здравеопазването, вирусолози, биолози, епидемиолози и инфекционисти. На конференцията бяха представени актуални данни за състоянието на HIV епидемията в света и в България. Към момента 38 милиона по света живеят с тази инфекция, а 35,4 милиона са починали.

 

 

Усилията на СЗО са в много насоки - целта е да се постигне регистриране на 90% от серопозитивните, 90% от тях да получат антиретровирусно лечение и при 90% от получаващите лечение да се постигне неоткриваем вирусен товар - т.е. те да бъдат практически незаразни.

Добрата новина е,че България е сред страните с ниско разпространение на HIV - под 1%. От началото на епидемията / 1986 г./ до средата на месец ноември 2019 г. в страната са регистрирани 3 244 лица. През 2019 г. новорегистрираните са 218 . Очаква се до края на годината да нараснат до 240. Лошата новина е , че след трите най-големи града-София, Варна и Пловдив , се нарежда област Пазарджик , която е на четвърто място по брой на регистрираните случаи с тази инфекция.
За съжаление, България е сред страните с ниско покритие на лечение на позитивните лица.

 

novina1

На конференцията бяха дискутирани проблеми, свързани с диагностиката на ко-инфекциите при HIV /+/ , с лечението, както и проблемите, с които се сблъскват серопозитивните и болни лица .Те все още живеят в социална стигма, което ги принуждава често да крият своя статус, за да получат работа или здравна услуга . Апелът към всички е да се настоява за съгласие за изследване при наличие на определени симптоми и ранно започване на лечение. Лица с неоткриваем вирусен товар са незаразни и могат да живеят нормално и да изпълняват своите лични и обществени задачи. HIV е хронична инфекция и с правилно лечение и постоянство пациентите живеят дълги години.

В Пазарджик безплатни изследвания се правят в КАБКИС-Пазарджик, в сградата на МБАЛ-Пазарджик,ет.4. Освен това във всички лаборатории може да се направи по желание и платено изследване . Тестът е евтин и достъпен, а резултатът се получава почти веднага.

Освен по проблема HIV / AIDS на конференцията бяха дискутирани и други актуални теми.

Началникът на Инфекциозно отделение към МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева – Пелева представи доклад на тема : " Хепатит Е - невидимият враг" , в който са представени данни от проучванията на колектива сред болни и здрави лица. За 5-годишен период / 2014-2018 г./ в отделението по инфекциозни болести на МБАЛ-Пазарджик, са лекувани 181 болни с клинично проявен остър хепатит Е.

Изследвани са 310 клинично здрави лица. При 17,1% от тях е установено разпространение на HEV - инфекцията. 

Във връзка с настъпващия зимен сезон, в който се консумира повече месо, както от домашно отглеждани свине, така и закупено от търговската мрежа, специалистите препоръчват месото да бъде добре обработено термично, за да се предпазим от тази инфекция.

Това е единственият хепатит, от който човек се заразява при консумация на продукти от животни.

 

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

Дарение