Изявени медици и здравни специалисти получиха почетния знак на президента на церемония на „Дондуков“ 2. Тя започна с минута мълчание в памет медиците, загубили живота си в пандемията през последната година.

„Нерядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на вашите пациенти вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение“ – с тези думи президентът Румен Радев се обърна към отличените медици, които продължават да работят на първа линия с пациенти с коронавирус.

„Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести, трябва да бъде водещият принцип, на който се подчинява цялата наша здравна система“, каза още Радев.

Сред  отличените лекари беше и началникът на Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева.

„Мисля, че за тази година, освен че станахме по-опитни, не мога да кажа дали станахме по-смирени или добри, но станахме по-тъжни, защото видяхме много болка“, каза д-р Пишмишева-Пелева. „Аз смятам, че ще се справим с тази пандемия. Ние не сме се отказали. Много държа хората да ни помагат с лично поведение и да върви ваксинирането", добави тя.

Номинациите за отличието са предложение на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Алианса на българските акушерки.

 

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

1. Дарение

2. Дарение за COVID-19