От  1 януари до 12 ноември  през Неонатологията на МБАЛ-Пазарджик са преминали  668  новородени.115  от тях са били недоносени, съобщи началникът на отделението д-р Здравка Пиронова по повод  Световния ден на недоносените бебета. През интензивен сектор са преминали 139 деца. Три са бебетата с тегло под 1000 грама.

Най-малкото бебе, спасено в отделението е Игнат от Стрелча, който се ражда на 20 декември 2019г. с тегло  от 670 гр. и остава в Интензивния сектор на Неонатологично отделение до 6 февруари 2020г., след което лечението му продължава в  „УМБАЛ-Пловдив“.
Днес малкият герой тежи вече 6 кг , а само след три дни ще навърши 11 месеца. Тези месеци за нас бяха изпълнени с много притеснения, но днес сме щастливи и  се радваме на нашето малко чудо, споделя майката на малкото момченце  Евгения Катинова. Тя изказва своите огромни благодарности за денонощните усилия на целия екип на Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик,  за  да може  Игнат да е жив и здрав. „Деца , които са родени в първата седмица на седмия месец от бременноста рядко оцеляват, но нашето много желано и чакано дете се оказа и много борбено“, разказва неговата майка. „Три месеца бяхме разделени с него, но сега го обграждаме с много обич. Той е нашата приказка, която започна много по-рано, отколкото трябваше. Приказка, която беше страшна и жестока. Приказка, която още ми е трудно да разказвам. Приказка от истинския живот, изпълнена с много падения, но и с много любов и надежда „, признава Евгения Катинова.

 

IMG-7e074a5fbd9c44130fa21ece88e9ec8f-V
 Над 1 млн бебета умират всяка година вследствие на преждевременно раждане, поради усложнения. В България статистиката също е тревожна – над 6 хил бебета годишно се раждат твърде рано. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден.
В Неонатологично отделение на  “МБАЛ Пазарджик”  от една година  се провежда  кенгуру  грижа с подкрепата на фондацията “Нашите недоносени деца”.  Убедени  сме , че това е спасителната  прегръдка за бебето., казва началникът на  отделението д-р Здравка Пиронова. Тя честити празника  на всички малки големи герои и техните семейства, с които днес няма да могат да се прегърнат заради Ковид пандемията.

 

 

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 „Инвестбанк“ АД

IBAN: BG30 IORT 8048 1092 7217 02

BIC: IORTBESF 

Основание за превод: 

1. Дарение

2. Дарение за COVID-19