Рядкото генетично заболяване „ Наследствен ангиоедем“ беше представено пред лекари от МБАЛ-Пазарждик по време на онлайн презентация. Лектор бе водещият специалист в лечението на Наследствен ангиоедем в България от Клиниката по алергология към УМБАЛ „Александровска“ – д-р Анна Валериева,която е главен асистент, алерголог.

Тази онлайн среща е част от национална кампания за повишаване информираността на медицинските специалисти за разпознаване, методите за диагностициране и лечение на това рядко заболяване.

 

20200930 123458


Наследственият ангиоедем е рядка генетична болест, при която се наблюдава дефект на синтезата на един протеин в човешката плазма. Пациентите с това заболяване получават отоци на различни части на тялото – на лицето, краката, устните, езика, а в най-тежките случаи и оток на гърлото. При 33% от случаите причината е алергично реакция, обясни д-р Валериева. Един с друг пристъпите на болните не си приличат, но диагнозата може да се постави изключително лесно. Наследственият ангиоедем е непредвидим от гледна точка на симптоматиката – кога ще се отключи и какво ще я влоши. При първи симптоми за засягане на дихателните пътища трябва да се потърси спешна медицинска помощ с оглед осигуряване проходимоста на дишането, предупреди д-р Валериева.

 

20200930 124450

 

 


Онлайн презентациите на д-р Анна Валериева ще бъдат представени в 13 области на страната, в които няма нито един диагностициран случай на Наследствен ангиоедем.

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

„Заедно в битката с COVID-19“

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 ЦКБ АД КЛОН ПАЗАРДЖИК

IBAN: BG40 CECB 9790 10А2 3181 00

BIC: CECBBGSF

Основание за превод: Дарение за COVID-19