35-годишната д-р Кристина Дечева е първият доброволец, който се отзова на призива на ръководството на МБАЛ- Пазарджик да се помогне на Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ). Д-р Дечева е възпитаничка на езиковата гимназия „Бертолт Брехт“. Висшето си медицинско образование завършва в Мюнхен.

 

-Как решихте да се запишете доброволка в МБАЛ-Пазарджик?

 

-Аз отдавна имах желанието да събера опит в България, но последните години графикът в болницата в Германия, в която работех, не го позволяваше. Преди около 1 година се завърнах в Пазарджик по семейни причини и периодично разглеждах сайтове на болници. В последния месец бях на няколко интервюта и разгледах няколко болници от близо, но след създалата се ситуация с COVID-19 в Пазарджик и спешната необходимост на МБАЛ-Пазарджик от медицински персонал реших веднага да започна там.


-Първото нещо, което Ви направи впечатление, прекрачвай прага на ОАИЛ?

 

 

zname


-В Интензивното отделение бях посрещната от много позитивни хора. Въпреки създалата се кризисна ситуация, те не бяха изгубили борбения си дух. Бяха на линия, изпълнявайки отлично служебните си задължения.

 

-Как се работи в тази трудна ситуация?


-В първите ми работни дни в отделението бяха останали само двама лекари-д-р Иван Харизанов и д-р Варта Шопова, които даваха 30 часови дежурства и болницата им се беше превърнала във втори дом. Радвам се, че вече дойдоха още няколко колеги, които да помогнат в трудната ситуация. Анестезиолозите д-р Георги Влайков и д-р Евелина Дарабанова се присъединиха към екипа ни и не се поколебаха да дойдат да работят тук. Въпреки че отделението беше затворено под карантина, интензивните медицински грижи на нестабилни кардио-пулмонални пациенти, спешните операции, както и спешните интервенции, за които се изисква анестезия, не са преставали.

 

-Различават ли се медицински грижи, предлагани в Пазарджик, от това, което се прави за болните в Германия?

 

-Както за пациентите в болниците, в които съм работила в Германия, така и за пациентите на ОАИЛ в МБАЛ-Пазарджик, където сега работя, се полагат максимални грижи. Независимо от по-оскъдната възможност за диагностика, тук лекарите се справят много добре. Убедена съм, че и всички останали колеги от ОАИЛ, които са под карантина и все още не познавам, са на същото професионално ниво, както и споменатите лекари. Едно огромно браво на всички тях, на всички сестри и всички санитарки! Моите поздравления към д-р Димитър Иванов за прекрасния екип, които е създал.


-Германия е една от европейските държави, сочени за пример в битката с Ковид-19. Имате ли обяснение за по-ниските заболеваемост и смъртност там?

 

Погледната в проценти,заболеваемостта в Германия е по-голяма от тази в България, а смъртността е идентична- около 5% и в двете страни. Преимуществото на Германия пред България е, че Германия има много по-големи ресурси за компенсация- материални, логистични, човешки и всъщност по-тежките удари на COVID-19 там се усещат по-леко.

 

-Какво е личното Ви мнение за коронавируса? Очаквате ли скоро да открият лекарство или ваксина? Ще отшуми ли в близките месеци пандемията? Подценява или надценява опасността обществото като цяло?

 

-Както всички знаем, болестта COVID-19 може да протече асимптоматично, т.е. без оплаквания, но може да отнеме и човешки животи. Това се отнася ,както за възрастни пациенти, така и за млади хора. Ситуацията не бива да предизвиква паника, но не бива и да се подценява. Смятам, че ако се спазват предписанията, които периодично могат да се затягат или отпускат, това ще доведе до стабилизиране на ситуацията и се надявам всичко скоро да отмине. Дали това ще е така зависи от дисциплината на всички нас. За съжаление, все още няма открито лекарство срещу тази болест, а ваксината, която се разработва в Германия, все още не е изцяло готова, за да се пусне на пазара. Ако всички сме достатъчно самосъзнателни и дисциплинирани, няма от какво да се притесняваме.

 

-Какво Ви носи работата като доброволка както в професионален, така и в личностен план?

 

-Работата наистина ми носи изключително удовлетворение. Работата в екип , както с колегите от ОАИЛ, така и с колегите от другите отделения е изключително добра. Много се радвам, че имам възможност да работя с толкова добри лекари в Интензивно отделение, от които ежедневно научавам много неща.
В личен план покрай започването на работа в болницата станах много известна, но заклевам се това не съм го търсила.

 

Интервю на д-р Кристина Дечева за вестник "Знаме"

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

„Заедно в битката с COVID-19“

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 ЦКБ АД КЛОН ПАЗАРДЖИК

IBAN: BG40 CECB 9790 10А2 3181 00

BIC: CECBBGSF

Основание за превод: Дарение за COVID-19