В областната болница се лекуват трима пациенти с доказани случаи на коронавирус. Няма промяна в състоянието им. За лечението им са поръчани на Здравното министерство и вече са доставени 2 опаковки хлорохинов фосфат – медикамент, който помага при COVID 19. Това съобщи изпълнителният директор да МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов на среща с кмета на община Пазарджик Тодор Попов.

 

За момента не се налага обдишване на пациентите, но те се нуждаят от интензивни грижи от специалисти от Инфекциозно отделение- Пазарджик. В преобразуваното в изолатор за болни от коронавирус Неврологично отделение вече е инсталиран един дихателен апарат, както и апарат за диализа. Ако нямат усложнения смятам , че изходът от лечението и на тримата пациенти ще е добър, коментира д-р Темнилов. Двете възрастни жени , които са на 72 години и 77-годишният мъж , са изолирани , а за да се грижат за тях в бившия хоспис над отделението вече живеят началникът му д-р Мария Пишмишева, две медицински сестри и двама санитари. Към момента Спешно отделение е екипирано с 30 защитни костюма, но нуждите от такова облекло нарастват, сподели д-р Темнилов. Той обясни, че по нареждане на Националния кризисен щаб всяка информация, касаеща случаи на коронавирус, се координира и огласява от РЗИ-Пазарджик, за да се гарантира от специалистите, че данните, които се предоставят на обществеността ще бъдат точни, прецизни и достоверна. Д-р Темнилов съобщи също, че всички останали отделения в МБАЛ-Пазарджик продължават да работят нормално в условията на обявено извънредно положение. Той поиска съпричастност и помощ от медиците от други лечебни заведения, които да подпомогнат работата на спешните лекари.
Д-р Темнилов изрази своята увереност, че ако всички сме дисциплинирани и спазваме наложените ограничения ще се справим по-лесно със заболяването. Той предупреди, че вирусът на паниката и стреса е по-опасен от COVID 19.
Под задължителна карантина в община Пазарджик са общо 240 човека до момента – това са хора, прибрали се от чужбина – от рискови държави, в които има случаи на COVID 19 . Тези хора минават задължителна карантина, съобщи кметът на община Пазарджик Тодор Попов. В обръщение към жителите на община Пазарджик той призовава стриктно да се спазват мерките, определени от Националния оперативен щаб.

Кметът Тодор Попов благодари на ръководството на болницата в лицето на д-р Красимир Темнилов, на ръководителите на останалите болници в Пазарджик, на всички лекари, медицински сестри, на медицинския персонал, както и на полицаите, които дават денонощни дежурства на входно-изходните артерии на града. Той обяви, че с негово съдействие ще бъде предоставено голямо дарение на МБАЛ-Пазарджик. Очаква се то да пристигне в началото на април .Става въпрос за два нови дихателни апарата и 500 комплекта специализирано защитно облекло, които в момента се шият.
Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов благодари на кмета Тодор Попов за съдействието за осигуряването на изключително необходимите на болницата предпазни облекла и апаратура.
Той изказа своята благодарност и на Фондацията на Димитър Бербатов, от която чрез Българския лекарски съюз и Регионалната колегия на БЛС в Пазарджик предоставят 10 защитни костюма. Д-р Темнилов благодари още и за полученото днес дарение от 500 предпазни маски за многократна употреба, които са дарени от пловдивската фирма Тони-К чрез проекта на ициативната група #ЗаДоброто и Фондация Bcause.

 sresta

 

logo-mbal

 

 "МБАЛ Пазарджик" АД търси да назначи в отделението по трансфузионна хематология лекар - специалист, в отделението по нервни болести – ЛЕКАР СЪС СПЕЦИАЛНОСТ,
с възможност и за лекари без придобита специалност, с развитие в тази посока.