47-годишен мъж от село Юнаците с хронична бъбречна недостатъчност и поликистоза беше трансплантиран успешно в УМБАЛ „Александровска“. Донор е 36-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт. Пред последните два месеца на 2019 година мъжът е лекуван два пъти в Нефрологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик, съобщи началникът на отделението д-р Росица Робова.

Той е включен в листата на чакащите бъбречна трансплантация преди около половин година. Получава шанс да бъде трансплантиран без да е пациент на хемодиализа заради пълна съвместимост с донора.

През 2019 година само една жена от Пазарджишка област е успешно трансплантирана. Тя е на 42 години и е от село Главиница. В продължение на три години е на хемодиализа преди да получи шанс за втори живот.

Още 23-ма болни с хронична бъбречна недостатъчност от Пазарджишка област, са включени в листата на Евротрапслант и чакат за трансплантация. Най-възрастната сред тях е 65-годишна жена, а най-младият 34-годишен мъж.

110 са бъбречно болните , които три пъти седмично посещават Нефрологично отделение на МБАЛ-Пазарджик за животоподдържаща процедура. От тях 62-ма са мъже и 48 са жени. Най-дългогодишният пациент на хемодиализа е 49-годишен мъж от с.Боримечково, който над 20 години се лекува в болницата. 20 години на хемодиализа е и 44-годишна жена от град Белово.

Най-възрастният пациент на диализната структура е 88-годишен мъж от село Симеоновец, а най-младите са двама мъже на 34 години. Единият от тях е отказал да бъде включен в листата на чакащите за трансплантация.

1 27

logo-mbal

 

 

Дарителска  кампания на МБАЛ-Пазарджик

„Заедно в битката с COVID-19“

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД

 ЦКБ АД КЛОН ПАЗАРДЖИК

IBAN: BG40 CECB 9790 10А2 3181 00

BIC: CECBBGSF

Основание за превод: Дарение за COVID-19